Neparasti un viegli pagatavojami ēdieni Jaunā gada sagaidīšanai

 

Pēc nesen notikušajām Ziemassvētku svinībām, kad gatavoti trejdeviņi gada nogales svētkiem raksturīgie ēdieni un klāts bagātīgs galds, nebūt nav viegli atrast interesantas un vienkārši pagatavojamas receptes Jaungada sagaidīšanas maltītei. Lai Jaungada svinībās izdotos pārsteigt sevi un citus ar jauniem ēdieniem, nacionālais mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti un pavāri Jevgēniju Jansoni piedāvā izmēģināt garšīgus, veselīgus un viegli pagatavojamus svētku ēdienus, kas labi papildinās tradicionālo maltīti un piešķirs svinībām jaunas garšu nianses. Pie svētku cepeša izmēģiniet saldskābos salātus, desertam ātri un vienkārši pagatavojiet rudzu maizes trifeles, bet Jaungada rītā ieprieciniet savus mīļos ar vieglām brokastīm!

 

Zaļie ziemas salāti ar granātāboliem un saldskābo mērci

 

 

Sastāvdaļas

200 g svaigu spinātu lapu (vai jebkuru citu salātu lapu)

1 sarkanā paprika

1 avokado

1 neliels saldskābs, sulīgs ābols vai 1 bumbieris

puse granātābola

sauja riekstu (valrieksti, pekanrieksti vai mandeles)

 

Mērcei:

3 ēdamk. olīveļļas

1 ēdamk. balzametiķa

2 ēdamk. citrona sulas

1 ēdamk. medus

sāls un pipari pēc garšas

 

Pagatavošana

Papriku, ābolu vai bumbieri (var ņemt abus) un avokado notīra un sagriež šķēlēs, riekstus sakapā, attīra granātābola sēklas. Lielā bļodā samaisa visas mērces sastāvdaļas, pievieno salātu lapas, augļus, pusi no kapātajiem riekstiem un granātābola sēklām. Salātus kārto uz šķīvja, pārkaisa ar atlikušajiem riekstiem un granātābola sēklām. Šie salāti ļoti labi papildinās svētku cepeti!

 

Rudzu maizes trifeles

 

 

Sastāvdaļas

300 g rudzu maizes ar augļiem (bez garozām)

50 g rozīņu

50 g kaltētu dzērveņu

50 g nesālītu, grauzdētu zemesriekstu

50 g lazdu riekstu

2 ēdamk. medus

150 g tumšās šokolādes

 

Pagatavošana

Augļu maizi sagriež gabalos un kopā ar pārējām sastāvdaļām liek virtuves kombainā vai blenderī. Visu samaļ, līdz veidojas viendabīga un lipīga masa (tajā var palikt daži palieli riekstu un kaltētu augļu gabali). No iegūtās masas veido mazas konfekšu lieluma bumbiņas, ko uz 30 minūtēm liek saldētavā. Ūdens peldē vai mikroviļņu krāsnī šaurā, vertikālā traukā (piemēram krūzē vai glāzē) izkausē šokolādi, nedaudz atdzesē. No saldētavas izņem sasalušās konfektes, ar irbulīti vai nelielu dakšiņu mērcē tās šokolādē. Tā kā konfekšu masa ir auksta, šokolāde ātri sastingst. Gatavās trifeles rotā ar sasmalcinātām dzērvenēm, rozīnēm vai riekstiem. Saldumus var uzglabāt gan ledusskapī, gan istabas temperatūrā. Šo konfekšu garša ir līdzīga iemīļotajiem saldumiem “Serenāde”, turklāt tās ir ļoti ātri un vienkārši pagatavojamas.

 

Karstā Jaungada rīta maize

 

 

Sastāvdaļas

1 klaips ciabatta vai pilngraudu maizes (der arī jebkura cita maize)

150 g brie siera

1,5 ēdamk. izkausētā sviesta

1 ēdamk. brūnā cukura

1 sauja kaltētu dzērveņu

1 sauja pekanriekstu/valriekstu

 

Pagatavošana

Sakarsē cepeškrāsni līdz 180°C. Maizes klaipu uzmanīgi iegriež ~1,5 cm platos gabalos - tā, lai maizi nesagrieztu gabalos. Pannā ieklāj alumīnija foliju (tik lielu, lai vēlāk varētu apklāt visu maizes klaipu), liek uz tās maizi. Plānos gabaliņos sagriež sieru, ieliek gabalu siera katrā maizes griezuma vietā, pārējo sieru kārto pa virsu klaipam. Bļodā sajauc izkausētu sviestu, dzērvenes, riekstus un brūno cukuru. Pārber šo maisījumu maizes klaipam. Apklāj maizi ar foliju, cep cepeškrāsnī 10 minūtes, tad atver foliju un cep vēl 5-7 minūtes, lai apbrūninātu maizes garoziņu.