Neparasti ēdieni no pāri palikušajām Lieldienu olām un svētku cepeša!

 

Pēc aizvadītajām Lieldienām, kad svētku noskaņas radīšanai sakrāsots ne viens vien desmits dažādu olu, tomēr ēdāju spēki izsīkuši krietni ātrāk, nekā vārīto olu kalni, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā neparastas receptes, kas pāri palikušās Lieldienu olas pārvērtīs sātīgos salātos vai uzkodās ar krēmīgu tunča pildījumu. Savukārt no neapēstā svētku cepeša J.Jansone un ELVI aicina pagatavot gardu un miltainu kukurūzas zupu jaunās darba nedēļas pusdienām vai vakariņām.

 

Brokastu salāti ar olām un avokado

Sastāvdaļas

8 cieti vārītās olas

1 liels avokado

150 g grieķu jogurta

½ tējk. dižonas sinepju

sāls un melnie pipari pēc garšas

1 neliels, svaigs gurķis

sakapāti zaļie lociņi un dilles        

*melnā sezama sēklas (ja ir)

                                   

Pagatavošana

Iesākumā pagatavo salātu mērci: līdz viendabīgai konsistencei sablenderē pusi no avokado kopā ar jogurtu, sinepēm, sāli un pipariem. Olas, gurķi un otru avokado pusi sagriež nelielos kubiņos. Sagrieztos produktus pārlej ar mērci un samaisa ar sakapātiem zaļumiem, pirms pasniegšanas pārkaisa ar sezama sēklām. Starp citu - šo ēdienu var ēst gan kā salātus, gan izmantot sviestmaižu pildījumam.

 

Olas ar tunča krēma pildījumu

Sastāvdaļas

8 cieti vārītās olas

neliela bundžiņa tunča savā sulā vai eļļā

3 ēdamk. grieķu jogurta

½ tējk. dižonas sinepju

sāls un melnie pipari pēc garšas

 

Pagatavošana

Vārītās olas sagriež gareniski uz pusēm, izņem dzeltenumus. Viendabīgā konsistencē sablenderē grieķu jogurtu, sinepes, tunci (bez šķidruma vai eļļas) un olu dzeltenumus, pievienojot sāli un melnos piparus. Olu baltumus piepilda ar iegūto masu, un ēdiens gatavs!

 

 

Kukurūzas čauders ar svētku cepeti

Sastāvdaļas 

1 ēdamk. rafinētās rapšu eļļas

1 ēdamk. sviesta

1 burkāns

1 sīpols

2 ēdamk. miltu

300 ml piena

400 g konservētas, svaigas vai saldētas kukurūzas

1 kartupelis

200 ml dārzeņu, vistas vai gaļas buljona

cūkgaļas/vistas/tītara cepetis, kas svinībās palicis neapēsts – daudzums pēc vēlēšanas

sāls, melnie pipari, muskatrieksts

4 ēdamk. citrona sulas

sakapāti zaļumi

 

Pagatavošana

 

Sablenderē pusi kukurūzas. Mazos gabaliņos sagriež sīpolu, burkānu un kartupeli. Katliņā izkausē sviestu, tam pievieno eļļu, tad taukvielu maisījumā liek sagriezto sīpolu un burkānu, apcep dārzeņus zeltaini brūnus. Pievieno masai miltus, izmaisa, pielej pienu, visu labi samaisot, uzvāra. Pievieno gan sablenderēto, gan neblenderēto kukurūzu, pielej buljonu, pievieno kartupeļus, sāli, melnos piparus. Ierīvē zupā mazliet muskatrieksta, visu vāra, līdz kartupeļi kļūst mīksti. Pievieno zupai smalki sagrieztu cepeša gaļu, citrona sulu un vāra vēl 2 minūtes. Pasniedz ar zaļumiem!