Neparasti gardi pīrāgi Latvijas svētkiem

Gatavojoties brīvdienām, kurās svinēsim Latvijas Republikas 101. dzimšanas dienu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā divas neparastu, bet ļoti garšīgu pīrāgu receptes, ar ko pārsteigt savējos Valsts svētkos. Aizņemtākie svētku svinētāji pīrādziņu gatavošanai var izmantot saldētas kārtainās bezrauga mīklas plātnes, taču garajās svētku brīvdienās noteikti ir vērts pagatavot arī sātīgu pīrāgu ar gardu, pašu gatavotu rauga mīklu.

 

 

Sātīgais kāpostu pīrāgs ar olu

Gatavošanas laiks: 2-2,5 stundas (ietverot laiku mīklas rūgšanai)

 

 

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

500 g kviešu miltu (200 g augstākā labuma, 300 g pilngraudu vai speltas kviešu miltu)

1 paciņa (11 g) presētā rauga

1 ēdamk. cukura

125 ml piena

2 ēdamk. rapšu eļļas

25 g izkausēta sviesta

šķipsniņa sāls

1 sakulta ola

 

Pildījumam

1 kg nelielos gabalos sagriezta galviņkāposta 

2 lieli, sakapāti sīpoli

1 ēdamk. rapšu eļļas

50 g sviesta

4 cieti vārītas olas

sāls, pipari

 

Pagatavošana

 

1)    Siltā pienā ieber cukuru, samaisa to un pievieno raugu. Trauku pārklāj ar dvieli un ļauj 5-10 minūtes pastāvēt, līdz uz piena virsmas parādās burbuļi.

2)    Izkausē un nedaudz atdzesē sviestu. Pievieno sviestu rauga maisījumam, pielej eļļu, pieber sāli, pakāpeniski iesijā miltus un visu rūpīgi samaisa.

3)    Ietauko lielu trauku ar eļļu, liek tajā mīklu, uzklāj traukam virsū pārtikas plēvi un atstāj uz 40-60 minūtēm siltā vietā.

4)    Kad mīkla uzrūgusi, izņem to ārā no trauka un samīca, līdz mīkla kļūst gluda (ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz miltu).

5)    Liek mīklu atpakaļ traukā, atkal pārklāj ar pārtikas plēvi un novieto siltumā uz 20-30 min.

6)    Lielā, dziļā katlā apcep sīpolus līdz tie kļūst zeltaini.

7)    Ceptajiem sīpoliem pievieno kāpostus, pieliek sviestu un visu cep vēl aptuveni 10 min. 

8)    Pieber sāli, katliņam uzliek vāku un sautē ~20 min, līdz kāposti ir mīksti un karamelizējušies (kāpostos esošie cukuri kopā ar sviestu sautējot veido ļoti īpašu, nedaudz saldenu garšu).

9)    Kāpostu pildījumu nedaudz atdzesē.

10) Smalkos kubiņos sagriež vārītās olas, pievieno tās kāpostiem un visu samaisa kopā, pieberot piparus un sāli. 

11) Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem.

12) Ar sviestu nedaudz ietauko lielu cepamo trauku.

13) Rauga mīklu sadala divās daļās un izrullē katru ~5 mm biezumā.

14) Liek vienu mīklas daļu traukā, uz tās virsū liek visu kāpostu pildījumu, ko pēc tam pārklāj ar otro mīklas daļu.

15) Apsmērē virsmu ar sakultu olu un liek sakarsētā krāsnī cepties 35-40 minūtes. Pasniedz siltu.

 

 

 

Cūkgaļas-ābolu pīrādziņi ar pētersīļiem un salviju

 

Gatavošanas laiks: 40-45 minūtes

 

Sastāvdaļas

500 g kārtainās bezrauga mīklas

1 sakulta ola

2 skābi āboli

1 sīpols

1 ēdamk. rapšu eļļas

400 g cūkgaļas cepeša vai liesas, vārītās cūkgaļas

2 ēdamk. sakapātu pētersīļu

1 tējk. svaigas vai kaltētas salvijas (var nelikt, bet tā piešķirs pīrādziņiem interesantu aromātu)

sāls, pipari

 

Pagatavošana

 

1)    Kārtaino bezrauga mīklu atkausē un liek ledusskapī. 

2)    Smalki sakapā sīpolu, apcep to rapšu eļļā zeltaini brūnu.

3)    Mazos kubiņos sagriež ābolu, pievieno to pie sīpoliem un apcep 3-4 minūtes.

4)    Ābolu un sīpolu masai pievieno kubiņos sagrieztu cūkgaļu, visu labi samaisa, pieliek salviju un pētersīļus, sāli un piparus.

5)    Kārtaino mīklu sadala uz pusēm un izrullē divos aptuveni 3 mm biezos taisnstūros (sanāk divas aptuveni 80x25 cm lielas mīklas plātnes).

6)    Sadala pildījumu divās daļās un izkārto to uz katras mīklas plātnes pa vidu visa taisnstūra garumā.

7)    Satin mīklu ruletē, sagriež nelielos gabalos un kārto uz cepamās plāts, kas izklāta ar cepamo papīru. Pārsmērē katru pīrādziņu ar sakultu olu un cep cepeškrāsnī 190-200 grādu karstumā apmēram 20 minūtes.

 

 

Recepšu foto: https://failiem.lv/u/75uq8xf3