Radošas receptes klasiskam Ziemassvētku galdam!

Veikalu tīkla ELVI aptaujas un pārdošanas rezultāti gadu no gada apstiprina – tieši bagātīgi klāts svētku galds ir viena no svarīgākajām Ziemassvētku un Jaunā gada sagaidīšanas sastāvdaļām. Lai tradicionālos svētku ēdienus papildinātu ar jaunām receptēm, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI aicina izmēģināt divus ēdienus, kas ne tikai labi garšos, bet arī vizuāli rotās jūsu svētku galdu.

 

 

 

 

Ēdamais Ziemassvētku vainags

Sastāvdaļas

Siera bumbiņām

100 g fetas siera ar samazinātu tauku saturu

60 g krēmsiera

40 g smalki sarīvēta parmezāna siera

30 g smalki sakapātu pistāciju vai citu riekstu

20 g melno sezama sēklu

 

~100 g rozmarīna zariņu

Ķiršu tomātiņi

Olīvas

Saulē kaltēti tomāti

 

 

Pagatavošana

 

1) Bļodā ar dakšiņu sajauc visus sierus viendabīgā maisījumā un no iegūtās masas ar rokām veido nelielas bumbiņas. Liec tās saldētavā uz 20 min.

2) Atdzesētās bumbiņas apviļā sezama sēklās un pistācijās, ievieto tās ledusskapī, kamēr sagatavo vainagu.

3) Uz liela šķīvja aplī izkārto rozmarīna zariņus – tā, lai aplis atgādina vainagu. Uz rozmarīna virsū kārto iepriekš pagatavotās siera bumbas, olīvas, ķiršu tomātiņus un saulē kaltētus tomātus. Ja ir vēlme,  vainagu var papildināt arī ar citām uzkodām.

 

 

Žāvētu augļu kēksiņi jeb “kapkeiki”

Sastāvdaļas

100 g žāvētu aprikožu

100 g rozīņu

100 g mandeļu

100 g žāvētu plūmju

50 g cukurotā ingvera

50 g žāvētu ķiršu

60 g medus

50 g brūnā cukura

50 g rapšu eļļas

Sula no 1 apelsīna

2 ēdamk. apelsīnu miziņas, smalki sarīvētās

1 ola

60 g pilngraudu kviešu miltu

30 g mandeļu miltu

½ tējk. sodas

½ tējk. cepamā pulvera

1 tējk. maltā kanēļa

½ tējk. maltā muskatrieksta

½ tējk. maltā ingvera

šķipsniņa sāls

 

Krēmam

500 g maskarpone siera

200 g saldā krējuma

½ tējk. maltā kanēļa

½ tējk. vaniļas cukura

2 ēdamk. pūdercukura

½ ēdamk. kakao

Dažādi Ziemassvētku tematikai piemēroti rotājumi

 

Pagatavošana

1)        Sakarsē cepeškrāsni līdz 160 grādiem.

2)        Žāvētās aprikozes un plūmes sagriez nelielos gabalos, riekstus — uz pusēm.

3)        Lielā bļodā sajauc rapšu eļļu ar olu. Pievieno apelsīna sulu, medu un brūno cukuru, sajauc visu kopā.

4)        Bļodiņā sajauc kviešu un mandeļu miltus kopā ar garšvielām, sāli, sodu un cepamo pulveri, un pievieno eļļas maisījumam. Visu kārtīgi sajauc un pievieno žāvētus augļus un riekstus.

5)        Mazo kēksu formās saliec papīra formiņas. Samaisi un sadali mīklu pa formiņām tā, lai būtu aizpildītas 2/3 papīra formas. Liec cepeškrāsnī un cep 25-30 minūtes līdz kēksiņi kļuvuši zeltaini. Izņem kēksus no krāsns un atstāj tos vēl 5 minūtēm pannā, tad izņem no pannas un pilnībā atdzesē.

6)        Gatavo krēmu – visas sastāvdaļas apmēram 3-5 minūtes saputo mikserī lielā ātrumā. Iegūto masu liec konditorejas maisā un rotā kēksus, veidojot no krēma eglītes formu. Izdekorē eglītes ar citiem sagatavotajiem rotājumiem.