Sarkanbaltsarkani ēdieni Simtgades svinību galdam.

Svinot Latvijas Republikas simto dzimšanas dienu,  bagātīgo svētku galdu noteikti ir vērts papildināt ar interesantiem ēdieniem patriotiskās krāsās. Skaisti noformētas uzkodas vai īpaši svētkiem gatavots deserts priecēs acis un garšos gan lieliem, gan maziem svētku svinētājiem, tāpēc pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI Simtgades svinību galdam piedāvā divas receptes ēdieniem sarkanbaltsarkanās krāsās!

 

 

Makarūni Latvijas karoga krāsās

 

 

 

 

Sastāvdaļas

Cepumiem (48 pusītēm)

100 g mandeļu miltu

95 g pūdercukura

5 g kakao pulvera

80 g olas baltuma (istabas temperatūrā)

70 g cukura

karmīnsarkana krāsviela (var izmantot gan pulverveida, gan želejveida krāsvielu)

 

 

Pildījumam

150 g mīksta kazas siera

100 g baltās šokolādes

 

Pagatavošana

1) Pagatavo pildījumu – ūdens vannā izkausē balto šokolādi, samaisa to ar kazas sieru viendabīgā masā, liek konditorejas maisiņā vai noslēgtā traukā un ieliek ledusskapī.     

2) Uz galda saliek cepamās plātis, kurās ieklāj cepampapīru vai silikona pamatni.                                               

3) Lielā metāliskā traukā izsijā mandeļu miltus kopā ar pūdercukuru un kakao.

4) Lēni puto olas baltumu. Kad parādās putas, putošanas ātrumu palielina līdz maksimumam un masai pamazām pievieno cukuru, pēc tam sarkano krāsvielu.  Puto, kamēr viss cukurs izkusis un iegūtas stingras putas – masai jābūt baltai, stingrai un spīdošai.

5) Iecilā masā 1/3 daļu no miltu, cukura un kakao maisījuma, samaisa. Pievieno atlikušo miltu maisījumu un iecilā masā arī to. Maisa līdz masa ir spīdīga un plūstoša. Tā  nedrīkst būt tekoša – lai makarūni izdotos, masai jāplūst vienmērīgi kā lentei. Svarīgi izmaisīt arī gar bļodas malām.

6) Mīklas masu liek konditorejas maisā, kam nogriež galu. Uz cepamām plātīm izspiež mīklas porcijas, veidojot nelielas makarūnu pusītes apmēram 3cm diametrā. Starp divām mīklas porcijām jābūt vismaz 1cm atstarpei. 

7) Cepamās plātis atstāj istabas temperatūrā uz apmēram 30-45 min, lai mīklas ārējā kārtiņa mazliet apkalstu. Pieskaroties mīkla nedrīkst lipt pie pirkstiem, tad tā ir gatava cepšanai.

8) Sakarsē cepeškrāsni līdz 150 grādiem, izmantojot augšējās un apakšējās sildīšanas režīmu. Vienlaicīgi cep vienu plāti, apmēram 13-15 minūtes, neatverot cepeškrāsns durvis.

9) Kad cepumi gatavi, tos izņem no krāsns un kopā ar visu cepamo papīru vai silikona pamatni pārvieto uz galda virsmas. (Tas jādara, lai cepumi uz karstās plāts neturpina cepties no apakšpuses).

10) Pilnībā atdzesētus cepumus izkārto pa divi uz galda virsmas.

11) No konditorejas maisa vai ar karotīti uz viena cepuma uzsmērē nedaudz baltā pildījuma un tam virsū uzliek otru makarūna pusīti.

12) Gatavos cepumus vismaz uz 6 stundām liek ledusskapī, atdzesē un bauda!

 

 

 

 

Patriotiski noformēta dārzeņu, augļu un siera uzkoda.

 

 

Šādas uzkodu plates sagatavošana būs pa spēkam ikvienam, un tās šarms slēpjas ne vien plates īpašajā noformējumā, bet arī veselīgajā sastāvā. Sarkanās krāsas dārzeņi un augļi ir bagāti ar antioksidantiem, piemēram likopēniem un antociāniem, dažādiem vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām. Savukārt siers ir labākais kalcija avots un bagāts ar olbaltumvielām. Ja sieru un dārzeņus gan servēsiet, gan ēdīsiet, saglabājot Latvijas karoga proporcijas – vairāk sarkanās (dārzeņu un augļu) un mazāk baltās (siera) krāsas, šis var kļūt par veselīgāko ēdienu jūsu svētku galdā!

Sastāvdaļas

  • Dārzeņi un augļi sarkanās krāsās – ķiršu tomāti, vārītās vai ceptas bietes, paprika, redīsi, granātāboli, dzērvenes, sarkanās plūmes, vīnogas u.c.
  • Iecienītākais baltais siers – kazas siers, feta, mocarellas siers, biezpiena siers u.c.
  • Zaļumi rotāšanai

 

Pagatavošana

1)      Sagriež dārzeņus, augļus un sieru.

2)      Kārto visu  uz lielas paplātes vai dēlīša, veidojot no augļiem, dārzeņiem un siera kādu latvisku simbolu, piemēram, uzrakstu “LV100”, kādu latvju zīmi vai sarkanbaltsarkanu karogu.

3)      Baudiet!