Dalies!

Vēlies ēst veselīgi, bet svētku laiks atkal biedē ar majonēzē mērcētu salātu kalniem un  trekniem cepešiem? Tradicionālos svētku salātos neveselīgākā sastāvdaļa bieži vien ir tieši mērce, tāpēc gaidot Ziemassvētkus un Jauno gadu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā viegli pagatavojamas mērces recepti – mērce lieliski derēs pie jebkuriem svaigo dārzeņu salātiem, lapu salātiem un pat kādiem oriģinālākiem salātiem, piemēram, makaronu un dārzeņu salātiem vai dārzeņu salātiem ar kuskusu, bulguru utt.

Sastāvdaļas

  • sula no 1 citrona
  • sula no 1 apelsīna
  • 1/2 tējk. rīvētu miziņu no apelsīna un citrona (var nepievienot)
  • 70 ml Extra Virgin olīveļļas
  • 1/4 tējk. maigo sinepju
  • 1 tējk. medus
  • 1 maza, ķiploku spiedē izspiesta ķiploka daiviņa
  • sāls, pipari pēc garšas
  • 1/2 kaltēta oregano (var nepievienot)

Pagatavošana

Samaisa kopā visas sastāvdaļas, ielikt tās noslēgtā traukā un kārtīgi sakrata vismaz 30 sekundes, lai mērce iegūst viendabīgu konsistenci. Lieto uzreiz, jo mērce ātri noslāņojas. Ja neizlieto uzreiz, mērci var uzglabāt ledusskapī, bet samaisot ar salātiem, pirms lietošanas to atkal nepieciešams labi sakratīt. Ja  mērces pagatavošanā lieto citrusaugļu miziņas, rīvējot augļus – sarīvē tikai dzelteno un oranžo mizas slāni, nepierīvējot klāt balto miziņas daļu – tā ir rūgta!