Dalies!

Gada tumšajā laikā, kad saules ir maz, teju katram mūsu valsts iedzīvotājam īpaši jāpiedomā par papildu D vitamīna uzņemšanu – to atzīst gan uztura speciālisti, gan ārsti. Tā, ka D vitamīna rezerves var atjaunot ne vien ar dažādām aptiekā nopērkamām pārtikas piedevām, bet arī atbilstošu uzturu, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā garda ēdiena recepti, kas, ne vien labi garšos, bet arī papildinās Jūsu organisma D vitamīna rezerves.

Sastāvdaļas (4-6 personām):

 

Mērcei

Pagatavošana

  1. Uzkarsē cepeškrāsni līdz 180 grādiem
  2. Uz vienas cepamās plāts liek laša fileju, uz otras sagatavo kartupeļus un burkānus – vispirms dārzeņus notīra (nomizo vai rūpīgi nomazgā), tad traukā sajauc 2 ēdamkarotes olīveļļas ar ķiplokiem, sāli un pipariem. Kartupeļus un burkānus sagriež gabaliņos, katru atsevišķi izkārto uz cepamās plāts, apslaka ar eļļas un garšvielu maisījumu.
  3. Gan lasi, gan dārzeņus cep cepeškrāsnī ~ 25 minūtes. Ja laša fileja sagriezta mazākos gabalos, zivs cepšanas laiku var saīsināt un pietiek ar ~ 15 minūtēm.
  4. Kamēr zivs un dārzeņi cepas, nelielos gabaliņos sagriež svaigo gurķi un avokado. Notīra vārītās olas un pārgriež tās uz pusēm.
  5. Sajauc kopā visas mērces sastāvdaļas.
  6. Izcepto laša fileju sadala mazākos gabaliņos, apslaka ar 3-4 ēdamkarotēm mērces un viegli samaisa.
  7. Traukā kārto dārzeņus, rukolas lapas, olu un laša filejas gabaliņus, apkaisot visu ar smalki sagrieztiem lociņiem un sezama sēkliņām.
  8. Pasniedz ar papildu mērci, lai katrs var pievienot tik daudz mērces, cik vēlas.

Receptes foto autore Viktorija Kožemjakina.