Dalies!

Gatavojoties brīvdienām, kurās svinēsim Latvijas Republikas 101. dzimšanas dienu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā neparasta, bet ļoti garšīga pīrāga recepti, ar ko pārsteigt savējos Valsts svētkos. 

Sastāvdaļas

Rauga mīklai

Pildījumam

Pagatavošana

  1. Siltā pienā ieber cukuru, samaisa to un pievieno raugu. Trauku pārklāj ar dvieli un ļauj 5-10 minūtes pastāvēt, līdz uz piena virsmas parādās burbuļi.
  2. Izkausē un nedaudz atdzesē sviestu. Pievieno sviestu rauga maisījumam, pielej eļļu, pieber sāli, pakāpeniski iesijā miltus un visu rūpīgi samaisa.
  3. Ietauko lielu trauku ar eļļu, liek tajā mīklu, uzklāj traukam virsū pārtikas plēvi un atstāj uz 40-60 minūtēm siltā vietā.
  4. Kad mīkla uzrūgusi, izņem to ārā no trauka un samīca, līdz mīkla kļūst gluda (ja nepieciešams, pievieno vēl nedaudz miltu).
  5. Liek mīklu atpakaļ traukā, atkal pārklāj ar pārtikas plēvi un novieto siltumā uz 20 līdz 30 minūtēm.
  6. Lielā, dziļā katlā apcep sīpolus līdz tie kļūst zeltaini.
  7. Ceptajiem sīpoliem pievieno kāpostus, pieliek sviestu un visu cep vēl aptuveni 10 min.
  8. Pieber sāli, katliņam uzliek vāku un sautē ~20 min, līdz kāposti ir mīksti un karamelizējušies (kāpostos esošie cukuri kopā ar sviestu sautējot veido ļoti īpašu, nedaudz saldenu garšu).
  9. Kāpostu pildījumu nedaudz atdzesē.
  10. Smalkos kubiņos sagriež vārītās olas, pievieno tās kāpostiem un visu samaisa kopā, pieberot piparus un sāli.
  11. Sakarsē cepeškrāsni līdz 170 grādiem.
  12. Ar sviestu nedaudz ietauko lielu cepamo trauku.
  13. Rauga mīklu sadala divās daļās un izrullē katru ~5 mm biezumā.
  14. Liek vienu mīklas daļu traukā, uz tās virsū liek visu kāpostu pildījumu, ko pēc tam pārklāj ar otro mīklas daļu.
  15. Apsmērē virsmu ar sakultu olu un liek sakarsētā krāsnī cepties 35-40 minūtes. Pasniedz siltu.