Dalies!

Garšo burgeri un citas ātras uzkodas, tomēr apzinies, ka varētu dzīvot veselīgāk? Tas ir savienojams – gardus un veselīgus burgerus var pagatavot pats! Protams, tas prasīs mazliet vairāk pūļu, nekā ieiet tuvējā ātrās ēdināšanas restorānā un laiski pagaidīt, kamēr tavu ēdienu uztaisa kāds cits, tomēr mājās gatavots burgers noteikti ir šo pūļu vērts! Pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā tītara burgera ar pētersīļu pesto burgera recepti, kas būs ideāli piemērots vasarai!

Sastāvdaļas(~4 personām)

Kotletei

Pesto mērcei

Cepeškrāsnī ceptiem kartupeļiem

Jogurta mērcei

Burgera veidošanai

Pagatavošana

  1. Gatavo jogurta mērci - no sarīvētā gurķa izspied lieko ūdeni un pievieno jogurtu kopā ar visām pārējām sastāvdaļām. Kārtīgi samaisi līdz viendabīgai konsistencei un liec ledusskapī ievilkties.
  2. Gatavo kartupeļus. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam, nomazgā un nosusini jaunos kartupeļus (nemizo). Lielā bļodā samaisi eļļu, ķiplokus un visas garšvielas. Kartupeļus sagriez daiviņās un liec bļodā, kurā sagatavots garšvielu maisījums ar eļļu. Apmaisi, lai kartupeļi ir pārklāti ar eļļas maisījumu no visām pusēm, un liec cepties cepeškrāsnī uz ~30 minūtēm.
  3. Gatavo kotleti. Lielā bļodā kārtīgi samaisi visas sastāvdaļas, no iegūtās masas veido 4 kotletes, ~1,5 cm biezumā. Kotletei diametrā jābūt mazliet lielākai nekā burgeru maizītei. Cep cepeškrāsnī ~20 minūtes.
  4. Kamēr cepas kotlete un kartupeļi, gatavo pesto. Virtuves kombainā vai blenderī līdz viendabīgai masai sasmalcini visas sastāvdaļas, izņemot eļļu. Kad tas izdarīts, virtuves kombainam darbojoties, masai lēnām pielej eļļu (tik daudz, lai mērce iegūst bieza krējuma konsistenci).
  5. Sagriez avokado, sīpolu un tomātu plānās šķēlēs. Veido burgeru - pārgriez maizītes gareniski uz pusēm. Uz sausas pannas uzsildi katru maizītes pusi ~1 min, liekot to uz pannas ar griezuma vietu. Uzsmērē katrai maizes pusei 1 tējk. pesto mērces. Uz apakšējās puses liec tītara kotleti, tai virsū vēl nedaudz pesto mērces. Papildini burgeru ar tomātu šķēlēm, sīpolu, avokado un salātlapām. Virsū liec otru maizes pusi un piespied, caurdurot burgeram koka iesmiņu vai nazi, lai visas sastāvdaļas turētos kopā.
  6. Pasniedz burgeru ar kartupeļiem un jogurta mērci.