Cilvēki, kas savā ikdienas ēdienkartē lieto gaļas produktus, noteikti piekritīs – lai izdotos patiesi labs ēdiens, ir jāizvēlas kvalitatīva gaļa, turklāt no labas gaļas pat ļoti vienkārši ēdieni sanāks izcili gardi. Lai piedāvātu pircējiem pašu labāko, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar zemnieku saimniecību “Kumelītes” ir radījuši svaigas, Latvijā audzētas cūkgaļas produktu līniju “ELVI”, savukārt pavāre un uztura speciāliste Jevgēniju Jansoni piedāvā recepti ātri pagatavojamai cūkgaļas šnicelei ar garšaugu salātiem – šis ēdiens vislabāk izdosies ar augstākās kvalitātes gaļu – pamēģiniet!
Šniceli var cept gan cepeškrāsnī, gan klasiski uz pannas, gan grilēt – katrai pagatavošanas metodei ir savi plusi un mīnusi, tāpēc jāizvēlas tā, kas pašiem šķiet vispiemērotākā. Krāsnī cepta vai grilēta šnicele saturēs mazāk kaloriju, taču uz pannas cepta tā būs sulīgāka, kraukšķīgāka un arī treknāka.
Sastāvdaļas
- 320 g z/s Kumelītes ELVI cūkas karbonādes šķēlēs
- 1/2 tējk. sāls
- 1/2 tējk. svaigi malto melno piparu
- 2 olas + 1 ēdamk. piena
- 30 g miltu
- 100 g baltās rīvmaizes
- 2 ēdamk. kaperu
- 2 ķiplokspiedē izspiestas ķiploka daiviņas
- olīveļļa cepšanai
- 1 citrons, pasniegšanai
Salātiem
- 120 g grieķu vai turku jogurta bez piedevām
- 1 tējk. smalki sarīvētu citrona miziņu
- 1 ķiploka daiviņa
- 1 tējk. smalki sakapātu kaperu
- neliela buntīte smalki sakapātu diļļu (~1 ēdamk.)
- 1 ēdamk. rupji sakapāta koriandra vai pētersīļu lapu
- sāls, melnie pipari
- 25 g rīvēta parmezāna tipa siera
- 1 maza ledus salātu galviņa
- dažas saujas dažādu salātu lapu (var nepievienot)
- 2 gurķi
- 1/2 no maza sarkanā sīpola
Pagatavošana
- Gaļas gabaliņus pārklāj ar pārtikas plēvi un kārtīgi izklapē no abām pusēm ar gaļas āmuriņu vai naža plakano pusi, lai gaļas virsmas laukums palielinās aptuveno divreiz.
- Apkaisi katru gaļas gabaliņu no abām pusēm ar sāli un pipariem.
- Atsevišķā trauciņā sakul olas ar pienu.
- Uzber rīvmaizi un miltus atsevišķos šķīvjos. Panē gaļu vispirms miltos, tad olu-piena maisījumā, tad rīvmaizē (panēšanu droši var veikt 20-30 min pirms cepšanas, tādā gadījumā rīvmaize labāk pielips pie gaļas un cepšanas laikā nekritīs nost).
- Ja gaļu cepsi cepeškrāsnī - sakarsē to līdz 180 C grādiem, katru šniceli no abām pusēm apslaki ar nedaudz olīveļļas un cep uz cepamā papīra 10-12 minūtes.
- Ja grilē - apslaki ar nedaudz olīveļļas un cep uz restītēm 2-3 min no katras puses, līdz gaļa ir gatava (nepārcep!).
- Ja cep uz pannas eļļā - bagātīgi ielej eļļu un liec cepties gaļas šķēles. Cep uz nelielas uguns 2-3 minūtes no katras puses. Ja cep uz pannas - cepšanas beigās pieliec ķiplokus un kaperus, un minūtīti visas šniceles pasutini garšvielās uz pannas.
- Bļodā sajauc grieķu jogurtu, ķiploku, citrona miziņas, kaperus, dilles un pusi no rīvēta parmezāna siera.
- Sagriez vai saplēs gabaliņos ledus salātus. Plānās pusripiņās sagriez gurķus un sarkano sīpolu.
- Lielā bļodā sajauc salātus, gurķus un sīpolus ar mērci, pievieno sāli un piparus pēc garšas un pasniedz, rotājot ar koriandra vai pētersīļu lapiņām un palikušo parmezāna sieru.
- Baudi šniceles, pārkaisot ar nedaudz saspaidītiem kaperiem un pasniedzot kopā ar salātiem, un citrona šķēlīti.
Receptes autors : Jevgēnija Jansone