Dalies!

Domājot par to, no kā pagatavot svētku ēdienu latviskās krāsās, bietes noteikti iedomājamies vienas no pirmajām, bet tad šo ideju atmetam, jo neēdīs taču katru gadu siļķi kažokā vai vinegretu. Bet patiesībā bietes ir mūsu superdārzenis, no kā var gatavot bezgalīgi daudz ēdienu. Tie ne tikai skaiti rotās 18.novembra svētku galdu, bet arī nodrošinās mūs ar vērtīgiem vitamīniem, minerālvielām un balastvielām. 100 g biešu satur aptuveni 40 kcal, bietēs ir C vitamīns, B grupas vitamīni, folijskābe, fosfors, kālijs, dzelzs un magnijs. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo valsts svētkos izmēģināt biešu recepti. 

Sastāvdaļas (4 personām)

4 vārīts vai ceptas bietes (atdzesētas un nomizotas)

150 g mīksta kazas siera

2 ēdamk. krēmsiera

2-4 ēdamk. grieķu jogurta

sāls, pipari

1/2 tējk. oregano

5-7  smalki sakapāti zirņu dīgsti (var nepievienot)

valrieksti pasniegšanai

150 g iecienīto salātlapu maisījuma

3 ēdamk. olīveļļas

sula no 1/2 citrona

1 ēdamk. medus

sāls, pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Bietes sagriež gareniski 0,5 cm platās ripiņās.
  2. Viendabīgā masā saputo kazas sieru, krēmsieru, jogurtu, oregano un smalki sakapātus zirņu dīgstus, sāli un piparus.
  3. No konditorejas maisa vai ar karoti uz katras bietes ripiņas uzliec ar ~1 ēdamk. siera maisījuma. Kārt biešu ripiņas vienu virs otras kā kūku.
  4. Sajauc olīveļļu ar citrona sulu, medu, sāli un pipariem. Sajauc mērci ar salātlapām.
  5. Pasniedz bietes uz salātu “spilvena”, rotājot ar valriekstiem.

 

 

Fotogrāfiju autore Viktorija Kožemjakina.