Dalies!

Domājot par to, no kā pagatavot svētku ēdienu latviskās krāsās, bietes noteikti iedomājamies vienas no pirmajām, bet tad šo ideju atmetam, jo neēdīs taču katru gadu siļķi kažokā vai vinegretu. Bet patiesībā bietes ir mūsu superdārzenis, no kā var gatavot bezgalīgi daudz ēdienu. Tie ne tikai skaiti rotās 18.novembra svētku galdu, bet arī nodrošinās mūs ar vērtīgiem vitamīniem, minerālvielām un balastvielām. 100 g biešu satur aptuveni 40 kcal, bietēs ir C vitamīns, B grupas vitamīni, folijskābe, fosfors, kālijs, dzelzs un magnijs. Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo valsts svētkos izmēģināt biešu recepti. Varbūt ir īstais brīdis pamēģināt, kā garšo biešu panna cotta?!

Sastāvdaļas

150 g vārītu biešu

150 ml saldā krējuma

80 ml piena

1 ēdamk. medus

1 ēdamk. vaniļas cukura

1.5 tējk. želatīna pulvera (+ 3 tējk. auksta ūdens uzbriedināšanai)

sula un rīvēta miziņa (tikai dzeltenās daļas) no viena citrona

50 g sviesta

2 olu dzeltenumi

2 ēdamk. medus

100 g krēmsiera ar samazinātu tauku daudzumu

100 g grieķu jogurta

dzērvenes, avenes rotāšanai

Pagatavošana

  1. Bietes sagriez nelielos kubiņos un liec katliņā kopā ar saldo krējumu un pienu, uzvāri un gatavo uz lēnās uguns 15-20 min.
  2. Uzbriedini želatīnu, aplejot to ar ūdeni un ļaujot pastāvēt 5 min.
  3. Karstu biešu maisījumu sablendē līdz viendabīgai konsistencei, pievieno želatīnu un medu, kārtīgi samaisi.
  4. Lej maisījumu traukos un liec ledusskapī uz vismaz 2 stundām.
  5. Katlā izkausē sviestu kopā ar citrona sulu un miziņām.
  6. Trauciņā saputo olas dzeltenumu ar medu un lēnām pievieno tam citrona un sviesta maisījumu.
  7. Pārlej visu atpakaļ kaltiņā un uz lēnās uguns uzkarsē, pastāvīgi maisot, līdz masa nedaudz sabiezē.
  8. Atdzesē, pārklājot krēmu ar pārtikas plēvi tā, lai plēve pilnībā saskarās ar krēmu.
  9. Saputo krēmsieru ar grieķu jogurtu, pievieno šo masu citronu krēmu un visu kārtīgi samaisi.
  10. Liec iegūto krēmu uz biešu panna cotta kārtas, rotā ar ogām.
  11. Pasniedz uzreiz, vai arī uzglabā ledusskapī līdz pasniegšanas brīdim.

 

 

Fotogrāfiju autore Viktorija Kožemjakina.