Dalies!

Pat tiem, kas putras brokastīs ēd bieži, par griķu putru tomēr gadās piemirst, taču velti! Griķu putra satur visas neaizstājamās aminoskābes, daudz magnija un vara, selēnu un E vitamīnu, arī spēcīgus antioksidantus kvercetīnu un rutīnu, kas organismam palīdz cīnīties pret dažādiem iekaisuma procesiem. Griķos esošās šķiedrvielas lieliski uzlabo gremošanas trakta darbību.  Iesakām izmēģināt šo putru, kas lieliski derēs gan vegāniska uztura lietotājiem, gan cilvēkiem ar glutēna nepanesību, gan tiem, kas vienkārši vēlas dažādot savu uzturu. Lai ēdienam būtu vairāk olbaltumvielu, iesakām izmantot sojas pienu un noteikti baudīšanas laikā pievienot riekstu sviestu, kas ēdienu bagātinās ne vien ar olbaltumvielām, bet arī vērtīgiem taukiem.

Sastāvdaļas (2 porcijām)

  • 100 g  uzbriedinātu griķu (izmērcē tos vismaz 2 stundas pirms gatavošanas)
  • 200-300 ml mandeļu, kokosriekstu vai sojas piena
  • 1/4 tējk. kardamona
  • 1 ēdamk. vaniļas cukura
  • šķipsna sāls
  • dabīgs riekstu sviests pasniegšanai

pasniegšanai apceptas kokosriekstu skaidiņas, pistācijas, avenes

Pagatavošana

  1. Izmērcētus griķus viegli sablendē - tā, lai aptuveni divas trešdaļas griķi ir sablendēti, bet viena trešdaļa graudu palikuši veseli.
  2. Griķus pārliec katliņā, pielej augu pienu, pievieno sāli, kardamonu, vaniļas cukuru un visu uzvāri.
  3. Vāri 3-5 minūtes, pielej papildu tik daudz piena, cik ir nepieciešams vēlamās putras konsistences sasniegšanai.
  4. Pasniedz kopā ar karoti riekstu sviesta, kokosriekstu skaidiņām vai citiem riekstiem, sēklām, saldētām avenēm vai citām ogām.

Viktorija Kožemjakina

Receptes autors : Jevgēnija Jansone