Dalies!

Nacionālā pārtikas mazumtirdzniecības tīkla ELVI dati pēdējās nedēļās liecina – būtiski audzis pieprasījums pēc bakalejas produktiem, bet visvairāk pirkti tieši griķi! Veikalu tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā griķu ēdienu recepti, kas noderēs, ja vēlaties pagatavot kādu neparastāku griķu ēdienu vai pūļa efekta dēļ šo graudaugu sapirkts pārāk daudz un tagad jādomā, kā tos pārvērst gardā maltītē, lai iegādātie griķi tiktu pašam, nevis kodēm!

Šī maltīte garšos arī tiem, kam griķi īsti negaršo, un būs perfekts brokastu variants, ja vārīti griķi ir palikuši pāri no iepriekšējās dienas.

Sastāvdaļas (2 personām)

  • 150 g griķu (ja izmantojat jau vārītus griķus, tad 300 g)
  • 1 neliels, smalki sagriezts sīpols
  • 1 smalki sagriezta ķiploka daiviņa
  • 300 g plānās šķēlēs sagrieztu šampinjonu
  • 1 ēdamk. rapšu eļļas
  • 1 ēdamk. sviesta
  • 2 olas
  • sāls un melnie pipari
  • zaļumi pasniegšanai

Pagatavošana

  1. Uzbriediniet griķus – katliņā uzvāriet aptuveni puslitru ūdens, pievienojiet sāli, verdošā ūdenī ieberiet griķus un ļaujiet graudiem 30 min uzbriest. Tos var arī vārīt vai izmantot no iepriekšējās dienas maltītes pāri palikušos griķus, taču uzbriedināti griķi būs irdenāki un gaisīgāki. Pēc 30 min nokāsiet lieko ūdeni.
  2. Uz pannas rapšu eļļā apcepiet sīpolus līdz tie kļūst zeltaini, pievienojiet sēnes, sviestu, ķiplokus un visu cepiet aptuveni 5 minūtes. Pievienojiet masai griķus, piparus, visu apcepiet vēl 5-7 minūtes. Griķi kļūs sausāki un nedaudz kraukšķīgāki.
  3. Uzcepiet vai izvāriet olas.
  4. Pasniedziet olas kopā ar griķiem, rotājot ar zaļumiem.

 

Receptes foto autore Viktorija Kožemjakina.