Lai arī Visu Svēto dienas priekšvakars jeb tā sauktais Helovīns daudzos vēl arvien izraisa pretrunīgas emocijas, veikalu tīkla ELVI pārdošanas dati gadu no gada nemainīgi apstiprina – šo dienu Latvijā tomēr svin, un vismaz bērni tajā tiek lutināti ar dažādiem saldumiem un citiem piemērotiem našķiem vai nelielām rotaļlietām. Lai Helovīna svinētājus šogad izdotos pārsteigt ar kādu netipiskāku kārumu, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā radošu recepti mazliet šausminošiem Visu Svēto dienas priekšvakara saldumiem!
Sastāvdaļas
- 8-12 nelieli āboli
- 400 g cukura
- 100 g ūdens
- 150 g tumšā cukurniedru sīrupa vai melases
- 30 g sviesta
- ½ tējk. sāls
- 1 tējk. melnās pulverveida krāsvielas – augogles (var lietot arī sēpijas tinti, bet tad karamelei var būt zivs piegarša)
- koka irbulīši
- melnās lentītes rotāšanai
Pagatavošana
- Ābolus nomazgā un kārtīgi nosusina.
- Gatavo melno karameli – katlā ar biezu pamatni ieber cukuru, ūdeni, sāli, sviestu, melno krāsvielu un sīrupu. Uzvāra un tad vāra vēl ~12 min, līdz karamele sabiezē (ja ir konditorejas termometrs, tad tam ir jārada 145°C). Iegūto karameli noņem no plīts ātri apmērcē tajā visus ābolus, katrā iedurot kociņu, uz kura ābols turēsies. Karamelei ābols jāpārklāj no visām pusēm Pēc tam ābolus liek uz cepampapīra un ļauj karamelei sastingt.
- Koka irbulīšus rotā ar lentītēm un pasniedz Helovīna svinētājiem!