Dalies!

Lai arī kartupeļiem pēdējos gados nākas cīnīties ar veselīga uztura fanātiķu nežēlastību, labi pagatavoti kartupeļi ir veselīgs un vērtīgs ogļhidrātu avots. Tāpat nevar noliegt –  kartupeļu ēšana ir iekodēta Latvijas cilvēku kultūras kodā, veikalu tīklā ELVI gada laikā pārdod apmēram 1000 tonnas kartupeļu. Tieši tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā veselīgu kartupeļu ēdienu recepti, kas ļaus izbaudīt kartupeļus mazliet eksotiskākās garšu niansēs.

Sastāvdaļas

  • 1 kg nelielu, nomazgātu kartupeļu ar mizu
  • 1 sarkanais sīpols
  • 100 g saulē kaltētu tomātu
  • 100 g olīvu (zaļo vai melno)
  • 80-100 g fetas siera vai brinzas
  • buntīte svaigu diļļu

Mērcei

  • 60 ml jeb 5-6 ēdamk. extra virgin olīveļļas
  • 50 ml jeb 5-6 ēdamk. sarkanvīna etiķa (var aizvietot ar citrona vai laima sulu)
  • 1 caur ķiplokspiedi izspiesta ķiploka daiviņa
  • 1 tējk. sinepju
  • 2 ēdamk. sakapātu diļļu
  • 1 tējk. kaltēta timiāna
  • sāls un melnie pipari

Pagatavošana

  1. Novāri kartupeļus sālsūdeni, lai tie būtu gatavi, bet nejuktu ārā.
  2. Nokās ūdeni un ļauj kartupeļiem nedaudz atdzesēties katlā.
  3. Sagatavo pārējās salātu sastāvdaļas - sīpolu sagriez pusapļos, saulē kaltētos tomātus strēmelītēs, olīvas pārgriez uz pusēm vai liec klāt nesagrieztas.
  4. Lielā traukā sajauc visas mērces sastāvdaļas.
  5. Bļodā ar mērci lieks iekšā kartupeļus (lielākos pārgriez uz pusēm), sīpolu, tomātus un olīvas, visu samaisi.
  6. Pārber ar siera drupačām, dillēm un baudi siltus.

 

 

Fotogrāfiju autore: Viktorija Kožemjakina.