Silto vasaru aiz loga strauji nomainījis vēss, lietains rudens, un, sākoties drēgnajam laikam, arvien biežāk gribas sevi palutināt ar tasi karstas tējas vai kādu saldu kārumu. Lai rudenīgā našķošanās nebeigtos ar nevēlamiem svara kilogramiem, pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI piedāvā recepti gardam un veselīgam mājās gatavotam desertam bez pievienota cukura – ķirbju creme-brûlée, iespējams, ir pati radošākā recepte desertam no rudens skaistuļa ķirbja. Izdosies!
Sastāvdaļas
- 4 olas dzeltenumi
- 350 g saldā krējuma
- 120 g ķirbju biezeņa (vislabāk no muskata vai riekstu ķirbja)
- 1 tējk. kanēļa
- šķipsniņa muskatrieksta
- *1 ēdamk. medus (var nepievienot)
Pagatavošana
- Pagatavo ķirbju biezeni - ķirbju mīkstumu bez mizas cep cepeškrāsnī vai tvaicē, kamēr tas mīksts un pēc tam sablendē.
- Katliņā uzsilda saldo krējumu līdz vārīšanas brīdim (bet neuzvāra, izslēdz uguni, kad šķidrums uzmet pirmo burbuli).
- Sakuļ olu dzeltenumus kopā ar ķirbju biezeni, kanēli, muskatriekstu un medu (medus pievienošana nav obligāta - kanēlis un ķirbis jau dos dabīgu saldumu).
- Iemaisa olu dzeltenumu masā saldo krējumu.
- Izkāš iegūto masu caur sietu un izlej 4 mazos karstumizturīgos trauciņos.
- Trauciņus liek lielākā, dziļākā cepamformā un formu līdz pusei piepilda ar verdošu ūdeni.
- Cep līdz 160 grādu karstumam sakarsētā cepeškrāsnī ~20 minūtes.
- Izņem no cepeškrāsns, atdzesē un ieliek ledusskapī vismaz uz 2 stundām.
- Bauda!