Ķirbji, protams, ir absolūti neatņemama rudens klasika. Ķirbju pārdošanas apjoma kāpums sākas jau augustā, taču vislielākā pircēju interese par ķirbjiem ir tieši septembrī un oktobrī. Ķirbji satur maz kaloriju, bet daudz šķiedrvielu, turklāt tajos ir daudz antioksidantu un vitamīnu, tāpēc ķirbji ir ideāls produkts tiem, kas rūpējas ar izskatu un veselību. Šobrīd nacionālajā pārtikas mazumtirdzniecības tīklā ELVI katru nedēļu pārdod aptuveni pustonnu ķirbju. Kad apnikusi ķirbju kūka, biezenis un cepti ķirbji ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni iedvesmo jaunu ķirbju garšas nianšu atklājumiem un piedāvā recepti, kā šīs pasaulē lielākās ogas pārvērst gardā, nebijušā ēdienā.
Sastāvdaļas (4-6 personām)
300 g notīrīta, nelielos kubiņos sagriezta ķirbja
2 ēdamk. olīveļļas
1 liels sīpols
3 ķiploka daiviņa
muskatrieksts
100 g sarkano lēcu
500 ml dārzeņu vai vistas buljona
200 ml kokosriekstu piena
100 g spinātu lapu
citrona vai laima sula
grauzdētās, rupji sakapātas mandeles
sāls un pipari pēc garšas
Pagatavošana
- Dziļā pannā lej olīveļļu, apcep tajā smalki sagrieztus sīpolus un ķiplokus, kamēr tie kļūst caurspīdīgi.
- Pievieno sīpoliem un ķiplokiem ķirbja gabalus un mazliet muskatrieksta, apcep visu vēl 5-7 minūtes.
- Pielej maisījumam buljonu, uzvāri to un sautē buljonā dārzeņus 10-15 minūtes, kamēr ķirbis kļūst mīksts.
- Ķirbja sautējumu sablendē vai sastampā ar kartupeļu stampu. Pieber biezenim klāt lēcas, pielej kokosriekstu pienu un sautē visu 5-7 minūtes, kamēr lēcas ir gatavas.
- Minūti pirms gatavības pievieno sautējumam svaigas spinātu lapas, sāli un piparus, pielej citrona vai laima sulu un visu samaisi.
- Pasniedz karstu, rotājot ar sakapātam mandelēm.
Fotogrāfiju autore Viktorija Kožemjakina.