Lai arī Halovīnam Latvijā vēl arvien ir pietiekoši daudz pretinieku, saldumu pārdošanas dati veikalu tīklā ELVI liecina – šos svētkus svinam pietiekoši plaši, tāpēc pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt recepti gada spocīgākās un jocīgākās nakts noskaņās – Ķirbju siera kūku!
Sastāvdaļas
- 300 g šokolādes cepumu
- 150 g sviesta
- 600 g krēmsiera istabas temperatūrā
- 100 g saldā krējuma 35%
- 2 olas
- 180 g ķirbju biezeņa
- 80 g cukura
- 1 ēdamk. kukurūzas vai kartupeļu cietes
- 1 ēdamk. malta kanēļa
- Bezē “spociņi” dekorēšanai
- 4 lielu olu baltumi (120 g)
- 200 g cukura
- šķipsniņa sāls
- vaniļas pasta vai cukurs
- melnā pārtikas krāsviela vai tumšā šokolāde
- otiņa (ja tā nepieciešama pārtikas krāsvielas lietošanai)
Pagatavošana
- No sākuma pagatavo bezē "spociņus" – lielā tīrā metāla bļodā bez taukvielu atlikumiem sajauc olas baltumus ar cukuru un sāli.
- Katlā, kura diametrs ir nedaudz mazāks par bļodas diametru, uzvāri ūdeni. Metāla bļodu ar olas baltumu masu liec virsū katliņam (ūdens peldē).
- Karsē maisījumu uz mazas uguns, kamēr viss cukurs ir pilnībā izkusis un masa ir karsta (tai ir jābūt ~70 grādu karstai. Precīzi grādi gan nav ļoti būtiski – masu var pārbaudīt arī ar roku – tai ir jābūt ļoti, ļoti siltai, praktiski karstai, tomēr tādai, kas neapdedzina).
- Noņem bļodu no ūdens peldes un uzreiz sāc kult olas baltumus ar mikseri.
- Puto olbaltumus, līdz masa ir stingra, balta un atdzisusi līdz istabas temperatūrai.
- Uzkarsē cepeškrāsni līdz 100 grādiem. Ar karotes palīdzību vai konditorejas maisu izspiež “spociņu” uz cepešplāts, kas izklāta ar cepampapīru.
- Cep "spociņus" cepeškrāsnī 1,5-2 stundas, pēc tam izslēdz cepeškrāsni un ļauj “spociņiem” atdzist cepeškrāsnī vēl stundu.
- Dekorē spociņus. Ar pārtikas krāsvielu vai izkausētu melno šokolādi katram "spociņam" uzzīmē acis un muti. "Spociņus" uzglabā traukā ar vāku, lai tam nepiekļūst mitrums.
- Gatavo siera kūku. Virtuves kombainā vai blenderī sasmalcini cepumus līdz smalkām drupačām un sajauc tos ar izkausētu sviestu.
- Iegūto cepumu masu vienmērīgi izklāj kūkas formas pamatnē, izveidojot arī "sieniņas".
- Lielā bļodā sajauc krēmsieru ar ķirbju biezeni un cukuru.
- Pievieno olas, saldo krējumu un kanēli, sajauc.
- Iegūto masu lej uz cepumu pamatnes.
- Cep 150 grādos iepriekš sakarsētā cepeškrāsnī aptuveni 1 stundu.
- Izcepto kūku turpat, cepeškrāsnī, atdzesē līdz istabas temperatūrai. Tad pārliec ledusskapī un atdzesē kūku ledusskapī vismaz 8 stundas.
- Rotā ar bezē “spociņiem” un pasniedz.
Fotogrāfiju autore: Viktorija Kožemjakina.