Sildošu un sātīgu rudens ēdienu pagatavošanai nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā veģetāra un rudenīga ēdiena recepti – krēmīgu siera polentu ar sēņu ragū.
Sastāvdaļas (4-6 porcijām)
- 200 g kukurūzas putraimu
- 600 ml buljona vai ūdens
- 1 smalki sakapāts sīpols
- 3 smalki sakapātas ķiploka daiviņas
- 1/4 tējk. rīvēta muskatrieksta
- 1 tējk. sviesta
- 150-200 ml piena
- 100 g rīvēta cieta siera
- 50 g siera ar zilo pelējumu
- sāls, melnie pipari pēc garšas
- 500 g sēņu (gailenes, baravikas, bekas, šampinjoni)
- 1 ēdamk. augu eļļas
- 1 neliels, smalki sagriezts sīpols,
- 2 smalki sakapātās ķiploka daiviņas,
- 1/2 tējk. kaltēta timiāna vai oregano
- 1 ēdamk. sviesta
Pagatavošana
- Lielā katlā apcep sviestā sīpolus un ķiplokus.
- Pielej ūdeni, uzvāri un pakāpeniski ieber kukurūzas putraimus.
- Gatavo uz lēnas uguns līdz putraimi ir pilnībā gatavi (20-30 min).
- Pievieno muskatriekstu, pienu, sierus, sāli un piparus pēc garšas, visu kārtīgi samaisi, lai izveidojas viendabīga konsistence un putra ir uzkarsusi.
- Lielā pannā apcep eļļā sīpolus, lai tie kļūst zeltaini.
- Pievieno sagrieztas sēnes, visu apmaisot, cep līdz šķidrums ir iztvaikojis un sēnes ir gatavas (10-15 min).
- Pievieno klāt sviestu, timiānu, ķiplokus, sāli un piparus un cep vēl 3-5 min.
- Pasniedz, kukurūzas biezputru jeb polentu, pārklājot to ar sēņu ragū.
Fotogrāfiju autore: Viktorija Kožemjakina