Dalies!

Pavasara vakari, kas kļūst arvien gaišāki, mudina doties ārpus mājas un biežāk ķerties pie ātrām uzkodām, jo kuram gan patīk šādā laikā pavadīt laiku virtuvē. Taču kamēr saules stari vēl nelutina tik stipri, kā gribētos, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansonipiedāvā izmantot laiku lietderīgi un sagatavot garšīgus mājas pelmeņus, ko var ēst gan uzreiz, gan sasaldēt, lai dienās, kad gatavot nemaz negribēsies, ātri tiktu pie gardām vakariņām.

Sastāvdaļas

Mīklai

  • 500 g miltu
  • 1 ola
  • 200 ml silta ūdens
  • 5 ēdamk. rapšu eļļas

Pildījumam

  • 200 g sīpolu
  • 600 g maltas cūkgaļas (piemēram, šķiņķa)
  • 200 g maltas liellopu gaļas
  • Sāls un melnie pipari
  • 150 ml ūdens

Lauru lapas, krāsainie pipari pelmeņu vārīšanai.

Dilles, lociņi, turku jogurts vai skābais krējums pasniegšanai.

Pagatavošana

  1. Pagatavo pelmeņu mīklu - sajauc kopā visas sastāvdaļas un kārtīgi samīca. Ja mīkla ir ļoti lipīga, tai var pievienot nedaudz vairāk miltu, taču ar miltiem nevajadzētu pārspīlēt, lai mīkla nesanāk cieta. Pēc mīcīšanas mīklu ietin pārtikas plēvē un ļauj tai nedaudz pastāvēt istabas temperatūrā ~30 min.
  2. Sagatavo pelmeņu pildījumu – smalki sagriež sīpolus, sajauc tos kopā ar abu veidu gaļu, sāli, pipariem, un pievieno masai ūdeni. Visu kārtīgi samaisa.
  3. Veido pelmeņus. Mīklu sadala mazākās porcijās un izveltnē plānā kārtā.
  4. Ja pelmeņus veido ar rokām, tad ar glāzi izspiež mīklā apļus, uz katra mīklas gabaliņa liek aptuveni 1 tējk. pildījuma un aizloka malas, pilnībā nosedzot pildījumu. Ja pelmeņu gatavošanai izmanto speciālo formu, pelmeņus gatavo atbilstoši formas lietošanas instrukcijai.
  5. Ja pelmeņus vēlas pagatavot uzreiz, uzvāra katliņā ūdeni, pievieno tam sāli, piparu graudiņus un lauru lapas. Liek iekšā pelmeņus (pa vienam, lai nesalīp kopā) un vāra aptuveni 5-6 minūtes.
  6. Pasniedz karstus ar sakapātiem zaļumiem un turku jogurtu vai skābo krējumu.

 

Nevārītus pelmeņus var sasaldēt un uzglabāt saldētavā vēlākai lietošanai.

Receptes foto autore Viktorija Kožemjakina.