Dalies!

Šis ēdiens pārsteigs pat izsmalcinātu garšu cienītājus, taču tā pagatavošana ir samērā vienkārša. Latviešu tradicionālajā virtuvē mieži ir daudzu spēcīgu pamatēdienu būtiskākā sastāvdaļa, bet bietes ēdienam piešķirs gan skaistu krāsu, gan folskābi, magniju, kāliju un dzelzi, savukārt olīveļļa dos vērtīgos nepiesātinātos taukus.

*Fetas sieru receptē droši var aizvietot ar balto zivi vai kādu gaļu.

Sastāvdaļas

  • 250 g miežu putraimu
  • 750-1300 ml dārzeņu vai gaļas buljona
  • 1/2 citrona sula
  • 2 vidējā izmēra bietes
  • 30 ml + 2 ēdamk. olīveļļas
  • 1 tējk. citrona miziņu
  • 1 tējk. sāls
  • 1 tējk. ķimeņu
  • 3 ķiploka daiviņas
  • 1 sarkanais sīpols
  • sāls un melnie pipari
  • 200 g fetas siera (var izmantot arī tofu)
  • 1 sakulta ola
  • milti
  • rīvmaize
  • nedaudz eļļas cepšanai

Pagatavošana

  1. Pagatavo biešu biezeni - katru bieti nomazgā, nosusini, ietin folijā un cep cepeškrāsnī (180 C) 50 minūtes. Atdzesē, noņem miziņas un sagriez nelielos gabalos. Sablendē bietes ar 30 g olīveļļas, 1 tējk. sāls, citrona sulu, ķimenēm un 1 ķiploka daiviņu. Pieber nedaudz apceptu ķimeņu, samaisi un noliec maliņā.
  2. Miežu putraimus nomazgā. Pannā sakarsē 2 ēdamk. olīveļļas, apcep smalki sagrieztus sīpolu un 2 ķiploka daiviņas līdz tie ir zeltaini brūni.
  3. Pieber putraimus un apmaisot cep 1 min.
  4. Pielej kausiņu buljona un gatavo līdzīgi risotto (ik pa brīdim pievienojot vēl buljonu un apmaisot) līdz putraimi ir gatavi.
  5. Pievieno biešu biezeni, visu samaisi, pievieno sāli un piparus pēc garšas, noņem no plīts.
  6. Fetas sieru sagriez 2x2 cm gabalos, katru gabaliņu apviļā miltos, tad olā, tad rīvmaizē.
  7. Apcep sieru olīveļļā uz pannas - cep no katras puses līdz zeltaini brūnai krāsai.
  8. Pārgriez katru gabaliņu uz pusēm un pasniedz uzreiz, kopā ar biešu – miežu “risoto”.

Viktorija Kožemjakina