Lai nodrošinātu veiksmīgu nākamo gadu, atbilstoši senču tradīcijām, klājot Ziemassvētku galdu, jāievēro daudz klasisku tradīciju, kas daudziem asociējas ar kārtīgu pārēšanos. Ticējumi vēsta, ka Ziemassvētkos jāēd apaļi cepumi, lai būtu daudz saules un piparkūkas mīlestībai. Veikalu tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā mūsdienīgu un veselīgu svētku recepti.
Neparastās, apaļās piparkūkas, jo apaļi cepumi jāēd, lai ir daudz saules, bet piparkūkas – lai netrūkst mīlestības.
Gatavošanas laiks – 30 min
Sastāvdaļas
110 g sviesta istabas temperatūrā
200 g brūnā cukura
50 g tumšā cukurniedru sīrupa
1 ola
1 tējk. malta kanēļa
1/2 tējk. sāls
1/2 tējk. malta muskatrieksta
1 tējk. malta ingvera
230 g kviešu miltu
2/3 tējk. sodas
Pagatavošana
Saputo sviestu ar brūno cukuru – jāputo aptuveni 5-6 minūtes, kamēr izveidojas gaisīga masa. Pievieno tai cukurniedru sīrupu un olu, samaisi. Atsevišķā bļodā samaisi visas pārējas sastāvdaļas. Sajauca abas masas kopā, bet vairs neputo. Veido no masas vienāda izmēra bumbiņas (tam var izmantot karoti). Kārto bumbiņas uz cepampaplātes, kas izklāta ar cepampapīru, ievērojot vismaz 2 cm atstarpi viena no otras, jo cepšanas laikā mīkla kusīs. Cep 180 grādos aptuveni 10-14 minūtes, kamēr cepumi kļūst zeltaini brūni. Nepārcep – iekšā cepumiem jāpaliek nedaudz mīkstiem, bet no malām – kraukšķīgiem. Atdzesē un rotā ar kausētu šokolādi vai glazūru.
Fotogrāfiju autore Viktorija Kožemjakina.