Lai arī Halovīnam Latvijā vēl arvien ir pietiekoši daudz pretinieku, saldumu pārdošanas dati veikalu tīklā ELVI liecina – šos svētkus svinam pietiekoši plaši, tāpēc pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni aicina izmēģināt recepti gada spocīgākās un jocīgākās nakts noskaņās – Ņoki ķirbju formā!
Sastāvdaļas
- 250 g ķirbju biezeņa
- 125 g kviešu miltu + milti darba virsmas apbēršanai
- 125 g mannas putraimu
- 150 g rikotas siera
- 1 ola
- 30 g rīvēta cietā siera
- sāls, pipari
- lociņi rotāšanai
- 60 g sviesta
- 1/2 tējk. melno piparu (svaigi sadrupinātu)
- 1/4 tējk. maltā muskatrieksta
- rīvēts parmezāna tipa siera pasniegšanai
Pagatavošana
- Sajauc ķirbju biezeni, rikotas sieru, olu un rīvēto sieru.
- Pieber klāt miltus, sāli un piparus, un visu samaisi.
- Pievieno mannas putraimus un visu sajauc viendabīgā maisījumā. Atstāj mīklu ievilkties uz 10-15 minūtēm.
- Pārkaisi nedaudz miltu darba virsmai, lai pie tās neliptu mīkla. Liec virsū sagatavoto mīklu un sadali to astoņās aptuveni vienādās daļās. Katru daļu savel apaļā bumbiņā.
- Ar naža vai diega palīdzību piešķir katrai bumbiņai ķirbīša formu.
- Lielā katlā uzvāri ūdeni, pievieno sāli.
- Liec "ķirbīšus" verdošajā ūdenī pa vienam, vāri 10 minūtes, tad izņem no ūdens un ļauj nedaudz nosusināties.
- Pannā karamelizē sviestu - uz vidēji lielās uguns izkausē sviestu un turpini karsēt vēl dažas minūtes, konstanti maisot, kamēr sviests burbuļo un parādās patīkama riekstu smarža.
- Pārlej iegūto sviesta masu trauciņā, dažas ēdamkarotes atstāj pannā un liec tajā apcepties ķirbīšus.
- Cep uz vidēji lēnas uguns aptuveni piecas minūtes, nedaudz apsmērējot katru ķirbīti ar sviestu.
- Pasniedz, rotājot ar lociņiem - no lociņa gala izveido katram ķirbītim "kātiņu". Baudi karstu.
Fotogrāfiju autore: Viktorija Kožemjakina.