Svinot Latvijas Republikas simto dzimšanas dienu, bagātīgo svētku galdu noteikti ir vērts papildināt ar interesantiem ēdieniem patriotiskās krāsās. Skaisti noformētas uzkodas vai īpaši svētkiem gatavots deserts priecēs acis un garšos gan lieliem, gan maziem svētku svinētājiem, tāpēc pavāre un uztura speciāliste Jevgēnija Jansone kopā ar nacionālo pārtikas mazumtirdzniecības tīklu ELVI Simtgades svinību galdam piedāvā recepti ēdienam sarkanbaltsarkanās krāsās!
Šādas uzkodu plates sagatavošana būs pa spēkam ikvienam, un tās šarms slēpjas ne vien plates īpašajā noformējumā, bet arī veselīgajā sastāvā. Sarkanās krāsas dārzeņi un augļi ir bagāti ar antioksidantiem, piemēram likopēniem un antociāniem, dažādiem vitamīniem, šķiedrvielām un minerālvielām. Savukārt siers ir labākais kalcija avots un bagāts ar olbaltumvielām. Ja sieru un dārzeņus gan servēsiet, gan ēdīsiet, saglabājot Latvijas karoga proporcijas – vairāk sarkanās (dārzeņu un augļu) un mazāk baltās (siera) krāsas, šis var kļūt par veselīgāko ēdienu jūsu svētku galdā!
Sastāvdaļas
- Dārzeņi un augļi sarkanās krāsās – ķiršu tomāti, vārītās vai ceptas bietes, paprika, redīsi, granātāboli, dzērvenes, sarkanās plūmes, vīnogas u.c.
- Iecienītākais baltais siers – kazas siers, feta, mocarellas siers, biezpiena siers u.c.
- Zaļumi rotāšanai
Pagatavošana
- Sagriež dārzeņus, augļus un sieru.
- Kārto visu uz lielas paplātes vai dēlīša, veidojot no augļiem, dārzeņiem un siera kādu latvisku simbolu, piemēram, uzrakstu “LV100”, kādu latvju zīmi vai sarkanbaltsarkanu karogu.
- Baudiet!