Dalies!

Ziemassvētku laiks šogad sola daudz brīvdienu un nesteidzīgus prieka mirkļus kopā ar savējiem, tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni ir sagatavojuši Ziemassvētku laika ēdiena recepti. Šis ēdiens būs labs papildinājums svētku galdam, bet tā gatavošanas process – laba kopīga ģimenes aktivitāte lieliem un maziem svētku svinētājiem!

Piparkūku kēksa bumbiņas.

Sastāvdaļas (12 kēksiņiem)

60 ml olīveļļas

1 ola

120 ml apelsīnu sulas

10 ml baltvīna etiķa

1/2 tējk. sodas

100 g brūnā cukura

200 g pilngraudu kviešu miltu

1 tējk. cepamā pulvera

šķipsniņa sāls

100 ml paniņu

1 ēdamk. piparkūku garšvielu

1/2 tējk. kanēļa

250 g krēmsiera

nedaudz piena masas samitrināšanai

150 g melnā šokolādes

cukura dekori rotāšanai

koka irbulīši bumbiņu glazēšanas procesam un servēšanai

 

Pagatavošana 

Sajauciet eļļu ar olu, pielejiet apelsīnu sulu, etiķi un sodu un visu samaisiet.

Pievienojiet cukuru, miltus, cepamo pulveri, sāli un garšvielas un kārtīgi samaisiet.

Pielejiet paniņas, samaisiet.

Ielejiet masu ietaukotā cepšanas formā un aptuveni pusstundu cepiet to 170 grādu karstā cepeškrāsnī, gatavību pārbaudot ar kociņu. Atdzesējiet.

Atdzesēto kēksu pa daļām sablendējiet – tā tiks iegūtas kēksa drupačas.

Kēksa masu sajauciet kopā ar krēmsieru – masai pievienojiet arī nedaudz piena, lai iegūtu mīkstāku biskvīta konsistenci.

No iegūtās masas izveidojiet bumbiņas, salieciet tās uz paplātes un ielieciet uz pusstundu saldētavā.

Ūdens peldē izkausējiet šokolādi.

Koka irbulīti iemērciet šokolādē, tad uzspraudiet uz šī irbulīša kēksa masas bumbiņu.

Iemērciet bumbiņu karstajā šokolādē un ātri, kamēr šokolāde nav sacietējusi, apberiet to ar dekoriem.

Bumbiņas var pasniegt gan atstātas uz irbulīšiem, gan bez tiem.

 

Foto autore Viktorija Kožemjakina