Ziemassvētku laiks šogad sola daudz brīvdienu un nesteidzīgus prieka mirkļus kopā ar savējiem, tāpēc nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni ir sagatavojuši Ziemassvētku laika ēdiena recepti. Šis ēdiens būs labs papildinājums svētku galdam, bet tā gatavošanas process – laba kopīga ģimenes aktivitāte lieliem un maziem svētku svinētājiem!
Piparkūku kēksa bumbiņas.
Sastāvdaļas (12 kēksiņiem)
60 ml olīveļļas
1 ola
120 ml apelsīnu sulas
10 ml baltvīna etiķa
1/2 tējk. sodas
100 g brūnā cukura
200 g pilngraudu kviešu miltu
1 tējk. cepamā pulvera
šķipsniņa sāls
100 ml paniņu
1 ēdamk. piparkūku garšvielu
1/2 tējk. kanēļa
250 g krēmsiera
nedaudz piena masas samitrināšanai
150 g melnā šokolādes
cukura dekori rotāšanai
koka irbulīši bumbiņu glazēšanas procesam un servēšanai
Pagatavošana
Sajauciet eļļu ar olu, pielejiet apelsīnu sulu, etiķi un sodu un visu samaisiet.
Pievienojiet cukuru, miltus, cepamo pulveri, sāli un garšvielas un kārtīgi samaisiet.
Pielejiet paniņas, samaisiet.
Ielejiet masu ietaukotā cepšanas formā un aptuveni pusstundu cepiet to 170 grādu karstā cepeškrāsnī, gatavību pārbaudot ar kociņu. Atdzesējiet.
Atdzesēto kēksu pa daļām sablendējiet – tā tiks iegūtas kēksa drupačas.
Kēksa masu sajauciet kopā ar krēmsieru – masai pievienojiet arī nedaudz piena, lai iegūtu mīkstāku biskvīta konsistenci.
No iegūtās masas izveidojiet bumbiņas, salieciet tās uz paplātes un ielieciet uz pusstundu saldētavā.
Ūdens peldē izkausējiet šokolādi.
Koka irbulīti iemērciet šokolādē, tad uzspraudiet uz šī irbulīša kēksa masas bumbiņu.
Iemērciet bumbiņu karstajā šokolādē un ātri, kamēr šokolāde nav sacietējusi, apberiet to ar dekoriem.
Bumbiņas var pasniegt gan atstātas uz irbulīšiem, gan bez tiem.
Foto autore Viktorija Kožemjakina