Jāņu galdā, protams, goda vieta tradicionāli jāierāda alum un sieram, tomēr veikalu tīkla ELVI pārdošanas dati gadu no gada apstiprina – modernie līgotāji saulgriežus svin arī ar šašliku, uzkodām un kūkām. Lai Jāņu nakts jaunām garšu baudām bagātāka, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni šogad aicina pagatavot vasarīgu rabarberu – zemeņu drumstalkūku ar kardamonu.
Sastāvdaļas
(Gatavošanas laiks 1 stunda)
Pildījumam
- 500 g rabarberu
- 300 g zemeņu
- 1 tējk. malta kardamona
- 1 ēdamk. vaniļas cukura
- sula no 1 apelsīna
- 30 g kviešu miltu
- 40 g brūnā cukura
Kramblam
- 200 g kviešu miltu
- 150 g auzu pārslu
- 200 g auksta, nelielos gabalos sagriezta sviesta
- 130 g brūnā cukura
- 1/2 tējk. malta kardamona
- 1/2 tējk. kanēļa
- šķipsniņa sāls
Saldējums/grieķu jogurts pasniegšanai
Pagatavošana
- Rabarberus un zemenes nomazgā. Zemenēm noņem kātiņus, sagriez uz pusēm, rabarberiem nogriez galiņus un sagriez 2 cm garos gabalos.
- Rabarberus saliec lielā bļodā, apslaki ar apelsīnu sulu, apkaisa ar cukuru, miltiem, vaniļas cukuru, kardamonu un visu apmaisi.
- Pievieno uz pusēm sagrieztas zemenes, vēlreiz viegli apmaisi un pārliec augļu maisījumu cepampannā.
- Pagatavo kramblu pildījumam - ber visas sastāvdaļas virtuves kombainā un darbini to ~30 sekundes, lai visas sastāvdaļas sajaucas kopā, bet maisījums paliek drupačains.
- Liec krambla masu virsū augļiem un cep cepeškrāsnī (180 grādos) aptuveni 30-40 minūtes.
Fotogrāfijas autore: Viktorija Kožemjakina