Gada tumšajā laikā, kad saules ir maz, teju katram mūsu valsts iedzīvotājam īpaši jāpiedomā par papildu D vitamīna uzņemšanu – to atzīst gan uztura speciālisti, gan ārsti. Tā, ka D vitamīna rezerves var atjaunot ne vien ar dažādām aptiekā nopērkamām pārtikas piedevām, bet arī atbilstošu uzturu, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā garda ēdiena recepti, kas, ne vien labi garšos, bet arī papildinās Jūsu organisma D vitamīna rezerves.
Sastāvdaļas (~10 brusketām):
- 1 pilngraudu ciabatta maizes kukulis (vai cita maize)
- 400 g sēņu (piemēram, šampinjonu, austersēņu, šitake u.c.)
- 70 g sviesta maizei un sēņu cepšanai
- 2 ķiploku daiviņas
- 3 ēdamk. baltvīna (var neizmantot)
- 1 ēdamk. sakapāta rozmarīna un timiāna (pēc vēlmes)
- 50 g sarīvēta parmezāna tipa siera.
Pagatavošana:
- Maizi sagriež šķēlēs, uz katras šķēles uzsmērē nedaudz sviesta un liek cepties 180 grādu karstā cepeškrāsnī uz 7-12 minūtēm, kamēr maizei parādās zeltaina garoza, taču iekšpusē tā vēl ir mīksta.
- Sēnes sagriež nelielos gabalos un sviestā apcep uz pannas tik ilgi, kamēr ir iztvaikojis viss ūdens, tad pievieno sēnēm baltvīnu, samaisa un cep visu, kamēr vīns iztvaiko. Pievieno sēnēm ķiplokus, rozmarīnu un timiānu, cep vēl 2-3 minūtes.
- Uz karstām maizītēm liek ceptās sēnes un pasniedz uzreiz, pārkaisot ar rīvētu sieru.
Receptes foto autore Viktorija Kožemjakina.