Dalies!

Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni ir sagatavojuši trīs Ziemassvētku ēdienu receptes – vegānisko cepeti, sātīgu sacepumu un gardu kūku! Šie ēdieni būs labs papildinājums svētku galdam, bet to gatavošanas process – laba kopīga ģimenes aktivitāte lieliem un maziem svētku svinētājiem!

Sastāvdaļas

kūkai

  • 70 g rafinētas rapšu vai saulespuķu sēklu eļļas
  • 2 olas
  • 150 g brūnā vai baltā cukura
  • 260 g speltas kviešu miltu (var izmantot arī augstākā labuma miltus vai miltu maisījumu no 130 g pilngraudu kviešu miltu un 130 g augstākā labuma miltu)
  • 80 g kakao pulvera
  • 1 tējk. cepamā pulvera
  • 1 ēdamk. sodas
  • 1/2 tējk. sāls
  • 1 tējk. piparkūku garšvielu
  • 200 g paniņu
  • 1 tējk. vaniļas ekstrakta vai vaniļas cukura
  • 200 ml stiprās kafijas
  • 100 g nelielos gabaliņos sagrieztas melnās šokolādes
  • 10 nelielos gabaliņos sagrieztas dateles (var nepievienot)

 

glazūrai

  • 100 g melnās šokolādes
  • 80 g saldā krējuma (10%)
  • 1 tējk. maltā kanēļa
  • šķipsniņā sāls

 

rotājumam

  • rozmarīna zariņi
  • dzērvenes
  • avenes

Pagatavošana

  1. Sakarsē cepeškrāsni 160 grādus karstu. Ietauko cepamo formu, kurā cepsi kūku (mēs izmantojām gredzenveida formu, tai ir jābūt pietiekoši lielai un dziļai).
  2. Citā, lielā bļodā samaisa eļļu un olas, pievieno cukuru, samaisa. Pievieno miltus, kakao pulveri, cepamo pulveri, sodu, piparkūku garšvielas un sāli, visu samaisa līdz viendabīgai konsistencei.
  3. Pielej klāt paniņas, samaisa un tad pielej arī kafiju un vaniļas ekstraktu, atkal visu samaisa līdz mīklai ir viendabīga konsistence.
  4. Beigās pievieno sakapātu šokolādi un dateles, un vēlreiz apmaisa. Lej mīklu formā un liec cepties uz 45-55 minūtēm, gatavību pārbaudot ar kociņu.
  5. Kad kūka ir gatava, atdzesē to no sākuma līdz istabas temperatūrai, tad ledusskapī (kūkai ir jābūt aukstai, lai pie tās labāk "pielīmētos" un skaistāk notecētu glazūra).
  6. Kamēr kūka dzesējas, pagatavo glazūru - salauž šokolādi uz mazākām daļiņām un liec krūzē. Aplej ar saldo krējumu, pievieno kanēli un liec mikroviļnu krāsnī uz aptuveni 1 minūti.
  7. Izņem un samaisa līdz viendabīgai glazūras konsistencei, pievieno sāli un atdzesē līdz istabas temperatūrai. Glazūru var pagatavot arī kausējot šokolādi kopā ar saldo krējumu ūdens peldē.
  8. Aplej aukstu kūku ar karameli, izrotā un ļauj nostāvēties 4-5 stundas.
  9. Pasniedz istabas temperatūrā!

 

Fotogrāfiju autore: Viktorija Kožemjakina