Dalies!

Ja apnikuši klasiskie cepeši un trejdeviņi ēdieni, vai svinētāju pulkā gaidāms vegāniska uztura cienītājs, bet nav ideju, ko gatavot, nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā recepti gardam Ziemassvētku ēdienam. Vegāniskā polenta ar sēņu ragū būs sildošs un spēcinošs pamatēdiens.

Sastāvdaļas

  • 400 g sēņu maisījuma (šampinjoni, šimeji, šitake sēnes)
  • 1 liels sīpols
  • 2 ķiploka daiviņas
  • 2 ēdamk. kokosriekstu sviesta vai augu eļļas cepšanai
  • 1 ēdamk. svaiga timiāna lapiņu (vai 1 tējk. kaltētu)
  • 150 ml sarkanvīna
  • 1 ēdamk. kukurūzas vai kartupeļu cietes
  • 900 ml dārzeņu buljona
  • 200 g kukurūzas putraimu (polentas)
  • 100 ml kokosriekstu piena
  • 1 ēdamk. sāls
  • 1/2 tējk. rīvēta muskatrieksta

Pagatavošana

  1. Lielā katlā uzvāri 800 ml dārzeņu buljona (100ml atstāj mērcei), pieber kukurūzas putraimus un sāli, vāri aptuveni 20 minūtes, ik pa laikam apmaisot. Vārīšanās beigās pielej kokosriekstu pienu un pievieno muskatriekstu.
  2. Kamēr gatavojas polenta, pagatavo sēņu ragū. Sagriez sīpolu, smalki sakapā ķiploku un visu apcep uz pannas dažas minūtes.
  3. Sagriez plānās šķēlītēs sēnes, pievieno tās sīpoliem un ķiplokiem.
  4. Pieber sāli, piparus un timiāna lapiņas.
  5. Apmaisot cep aptuveni 10 minūtes, līdz sēnes ir gatavas (paliek zeltaini brūnas).
  6. Pielej sarkanvīnu un cep vēl dažas minūtes, līdz vīns gandrīz iztvaiko.
  7. Izšķīdini cieti aukstā dārzeņu buljonā, pielej to klāt sēnēm un apmaisot gatavo vēl aptuveni, līdz izveidojas mērces konsistence.
  8. Baudi karstu poletnu, pārlejot ar sēņu ragū un rotājot ar timiāna lapiņām.

 

 

Fotogrāfiju autore Viktorija Kožemjakina