Sildošu un sātīgu rudens ēdienu pagatavošanai nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar pavāri un uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni piedāvā veģetāra un rudenīga ēdiena recepti – vegānisku brokoļu-kartupeļu kariju.
Sastāvdaļas (4-6 porcijām)
- 4 ēdamk. augu eļļas
- 2 vidēji lieli sīpoli
- 4 ķiploku daiviņas
- 1 liels brokolis
- 4 kartupeļi
- 4 burkāni
- 2 paprikas
- 400 g konservētu turku zirņu bez šķidruma
- 800 g kokosriekstu piena
- 1 ēdamk. karija garšvielu pulvera
- 1 tējk. kumīna
- 1/2 tējk. maltā koriandra
- 1 ēdamk. sezama sēklu
- 2 ēdamk. zemesriekstu sviesta
- 2 ēdamk. sojas mērces
- sula no 1 laima
- sāls, melnie pipari pēc garšas
- rīsi, makaroni vai nūdeles pasniegšanai
Pagatavošana
- Nomizo un smalki sakapā sīpolus un ķiplokus. Nomazgā pārējos dārzeņus.
- Kartupeļus sagriez palielos kubiņos, brokoļus sadali mazās ziedkopās, burkānus un papriku sagriez plāksnītēs.
- Lielā, dziļā pannā uzkarsē eļļu un apcep sīpolus aptuveni 1 min.
- Pievieno kartupeļus un apcep 5-7 minūtes, ik pa laikam apmaisot.
- Pievieno karija pulveri, kumīnu koriandru, apmaisi.
- Pievieno brokoļus, burkānus, papriku un ķiplokus, maisot visu apcep dažas minūtes.
- Pielej dārzeņu maisījumam klāt glāzi ūdens, uzliec vāku un pasautē aptuveni 3 min.
- Pievieno turku zirņus, kokosriekstu pienu, sojas mērci, zemesriekstu sviestu. Visu apmaisi, uzvāri un turpini gatavot uz mērēnas uguns aptuveni 5-10 min, līdz kartupeļi ir mīksti un mērce ir nedaudz sabiezējusi.
- Beigās pievieno sulu no laima vai citrona, sali un piparus pēc garšas. Pasniedz kopā ar rīsiem, makaroniem vai nūdelēm.
Šo ēdienu droši var salikt arī nelielos trauciņos un sasaldēt ēšanai vēlāk.
Fotogrāfiju autore: Viktorija Kožemjakina