Dalies!

Nacionālais pārtikas mazumtirdzniecības tīkls ELVI kopā ar uztura speciālisti Jevgēniju Jansoni ir sagatavojuši trīs Ziemassvētku ēdienu receptes – vegānisko cepeti, sātīgu sacepumu un gardu kūku! Šie ēdieni būs labs papildinājums svētku galdam, bet to gatavošanas process – laba kopīga ģimenes aktivitāte lieliem un maziem svētku svinētājiem!

Sastāvdaļas

  • 100 g šķēlītēs sagrieztu sēņu
  • 1 smalki sagriezts sarkanais sīpols
  • 1 neliels, šķēlītēs sagriezts puravs
  • 3 smalki sagrieztas ķiploka daiviņas
  • 2 sarīvēti burkāni
  • 150 g vārītu zaļo vai melno lēcu
  • 4 ēdamk. Indijas riekstu vai mandeļu sviesta
  • 300 g dažādu riekstu – mandeles, lazdu rieksti, Indijas rieksti, valrieksti, pistācijas
  • 70 g nelielos gabaliņos sagrieztu žāvētu plūmju
  • 100 g nelielos gabaliņos sagrieztas rupjmaizes
  • 100 g dārzeņu buljona
  • 1 ēdamk. smalki sakapātu rozmarīna zariņu
  • 1/2 tējk. kaltēta timiāna
  • miziņa no 1/2 citrona
  • 1/4 tējk. rīvēta muskatrieksta
  • sāls, melnie pipari pēc garšas

Pagatavošana

  1. Olīveļļā apcep sīpolus ar burkāniem.
  2. Pievieno sēnes, puravus, ķiplokus un maisot apcep līdz dārzeņi ir mīksti.
  3. Pievieno riekstu sviestu, rozmarīnu, buljonu, timiānu, citrona miziņas un muskatriekstu.
  4. Maisījumu pārliek lielā traukā un atdzesē. Pievieno riekstus, lēcas, rupjmaizi un žāvētas plūmes un visu mīca ar roku, lai sanāk viendabīgs, nedaudz lipīgs maisījums.
  5. Sakarsē cepeškrāsni līdz 180 grādu karstumam. Ietauko cepamo formu un liec maisījumu tajā. Nedaudz sapresē, noklāj ar foliju un cep 30 minūtes.
  6. Noņem foliju un cep vēl 20 minūtes kamēr virsma nedaudz apbrūnē. Izņem no cepeškrāsns un nedaudz atdzesē, tad izņem no formas. Pasniedz siltu.

 

Fotogrāfiju autore: Viktorija Kožemjakina