Šī kanēļmaizīšu recepte ir ar samazinātu cukura un tauku daudzumu, turklāt rikotas siers nodrošina tās ar olbaltumvielām un aveņu pildījums mitrina mīklu, neizmantojot liekas taukvielas. Lai arī maizīšu gatavošanas laiks var šķist garāks, process ir tik aizraujošs un virtuve gatavošanas laikā smaržo tik labi, ka katra minūte ir izbaudīšanas vērta!
Sastāvdaļas (sešām plaukstas lieluma kanēļmaizītēm)
- 250 g miltu
- 25 g cukura
- 1 tējk. sausā rauga
- 130 g silta piena
- 30 g biešu sulas
- 1 ola istabas temperatūrā
- 30 g izkausēta sviesta
- 1 tējk. eļļas
- 1/2 tējk. sāls
pildījumam
- 50 g cukura
- 1 tējk. kanēļa
- 20 g kausēta sviesta
- 150 g atkausētu saldēto aveņu
- šķipsniņa sāls
krēmam
- 100 g krēmsiera
- 150 g rikotas siera
- 2 ēdamk. pūdercukura
- 1 ēdamk. citrona sulas
- 3-4 ēdamk. biešu sulas (krāsai)
Pagatavošana
- Pienu kopā ar mīklai paredzēto biešu sulu uzsildi līdz aptuveni 40 grādiem , pieber raugu, samaisi un ļauj raugam uzbriest (~5 min, kamēr paradās burbuļi).
- Lielā bļodā ieber miltus, cukuru, sāli. Viducī izveido bedrīti un tajā iesit olu, pielej piena-rauga maisījumu, pievieno sviestu un samīci mīklu - jāmīca 8-10 minūtes (ar rokām vai arī ar mikseri, izmantojot speciālo uzgali mīklas mīcīšanai). Neļaujies kārdinājumam piebērt vairāk miltu, savādāk mīkla paliks pārāk cieta! Pēc 8-10 minūšu mīcīšanas mīklai ir jābūt elastīgai. Ja tomēr tā ir pārāk lipīga - pievieno pa 1 ēdamk. miltu un mīci līdz tā vairs nelīp pie galda un rokām.
- Pārliec lielā ieeļļotā bļodā, noklāj ar pārtikas plēvi vai dvieli un liec siltā vietā raudzēties (vari izmantot cepeškrāsni darbinot to uz mazākā temperatūras režīma, ir nepieciešama vieta ar aptuveni 40 grādu temperatūru).
- Kamēr mīkla raudzējas, pagatavo pildījumu un krēmu. Pildījumam bļodā sajauc cukuru, kanēli, sviestu un avenes, bet krēmam - saputo visas sastāvdaļas viendabīgā krēmā un uzglabā ledusskapī līdz izmantošanas brīdim.
- Galdu mazliet apkaisi ar miltiem un izrullē mīklu aptuveni 20 x 25 cm taisnstūrī.
- Vienmērīgi pārsmērē mīklu ar pildījumu, sarullē rullī un sagriez 6 vienādos gabalos.
- Ietauko cepamo formu un saliec formā visas maizītes ar 2 cm atstarpi vienu no otras. Noklāj ar pārtikas plēvi vai dvielīti un atstāj uz 20 minūtēm, lai vēl nedaudz uzbriest.
- Cep sakarsētā cepeškrāsnī (180°C) aptuveni 20 minūtes, tad izņem un atdzesē, lai maizītes vairs nav karstas, bet vēl ir siltas.
- Katrai maizītei virsū smērē pa 1-2 ēdamk. krēma (svarīgi to darīt, kamēr maizītes ir siltas, tad krēms iesūksies maizītē, tā būs mitrāka un garšīgāka).
- Pasniedz uzreiz vai vēlāk, nedaudz uzsildot tieši pirms ēšanas.
Receptes autors : Jevgēnija Jansone